hulporganisaties
dit is een van de dingen waar terres des hommes tegen aan het strijden is
Het dilemma van Nike: eerlijke loonsvoorwaarden, strijd tegen kinderarbeid of :
Nike wil geen ballen meer van fabrikant die kinderarbeid promoten en heeft zijn samenwerking met een grote Pakistaanse leverancier van voetballen opgezegd. Nike haalt aan dat die de rechten van zijn werknemers herhaaldelijk geschonden heeft.
De beslissing van Nike heeft verregaande gevolgen voor de werknemers en is een domper op de toch al zo moeilijke toetreding van Pakistaanse vrouwen op de arbeidsmarkt. De ballenproducent wil naar eigen zeggen vooral de kinderarbeid beperken.
Werknemers niet goed behandeld.
Saga Sports, gevestigd in het Pakistaanse Sialkot, heeft volgens onderzoek van Nike werknemers herhaaldelijk lastig gevallen, mensen ten onrechte ontslagen en structureel te lage lonen betaald.
Bovendien zou Saga werk aan thuisateliers uitbesteed hebben hoewel Nike dit uitdrukkelijk verbiedt omdat dergelijke ateliers de kans op onderbetaalde kinderarbeid vergroten.
Ook vrouwen zijn de dupe.
Deze stelling is begrijpelijk maar heeft weer als schaduwkant dat de meeste vrouwen van productiewerk uitgesloten worden. Pakistaanse vrouwen mogen van hun man of familie niet buitenshuis of in fabrieken werken.
Ballenproductie en kinderarbeid lijken wel synoniemen te zijn.
In Sialkot worden 80% van alle voetballen handmatig genaaid. Niet alleen Nike, maar ook andere grote leveranciers laten hun ballen er door lokale bedrijfjes vervaardigen.
Hoewel kinderarbeid in Sialkot veelvuldig voorkomt, wilde het bedrijf Saga Sports kinderarbeid bij de productie van haar ballen weren. Het bedrijf tekende daar zelfs een intentieverklaring voor met de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) en de wereldvoetbalbond Fifa, waarin ze stelling namen tegen kinderarbeid in ballenproductiebedrijven. Uit onderzoek is nu gebleken dat het bedrijf herhaaldelijk zijn voornemen niet waar kon maken.
De beslissing van Nike om haar overeenkomst te verbreken zal 4.000 werknemers hun baan kosten. In een persbericht laat Nike weten dat het samen met andere belanghebbenden nadenkt over oplossing voor de gedupeerde werknemers. Het bedrijf zou hierbij ook de regering, niet-gouvernmentele organisaties en producenten betrekken.
Drastisch.
Nike onderstreept dat haar beslissing ingegeven is door principes van sociaal verantwoord ondernemen.
Mensenrechtengroeperingen betreuren dit drastische besluit. “Nike heeft de macht om de wantoestanden aan de kaak te stellen en verbeteringen af te dwingen. Dat is een betere oplossing dan terugtrekking”, zegt Nell Greenberg van de mensenrechtenorganisatie Global Exchange.
Prijzen durven verhogen.
“Nike kan slechte werkomstandigheden aanpakken”, stelt ook Katherine Daniels van Oxfam America in dezelfde krant. “Als marktleider moet het bedrijf bijvoorbeeld de prijzen aanpassen, om betere werkomstandigheden te kunnen garanderen.”
Na de stopzetting van de ballenproductie van Nike in Pakistan, ligt de productie nu volledig in China en Thailand.
Kinderhulporganisatie Terre des Hommes stopt uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden. Met projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid en microkrediet maken we kansarme kinderen weer kansrijk.
Terre des Hommes steunt in vier werelddelen meer dan driehonderd projecten die worden bedacht, opgezet én uitgevoerd door de lokale projectpartners. De projecten sluiten dus nauw aan bij de problemen van de lokale bevolking.
De vier regiokantoren in Indonesië, Sri Lanka, Kenia en Bolivia zorgen voor de directe begeleiding van de projecten en helpen projectpartners zich verder te professionaliseren. Daarnaast voert Terre des Hommes nationaal én internationaal campagne voor kinderrechten, zoals die in 1989 zijn vastgelegd in het VN Kinderrechtenverdrag. Soms alleen en soms samen met lokale projectpartners om nog sterker te staan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb